Kiełki. Dlaczego warto je jeść?
– Kiełki mają pełen zakres witamin i mnóstwo składników mineralnych – powiedziała dietetyczka Katarzyna Biłous. Jak w łatwy sposób wprowadzić kiełki do swojej diety?
Kiełki to nasiona, które wykiełkowały i stały się bardzo młodymi roślinami. Ten proces kiełkowania zwykle rozpoczyna się od namoczenia nasion przez kilka godzin. Namoczone nasiona są następnie poddawane odpowiedniej kombinacji temperatury i wilgoci i mogą rosnąć przez dwa do siedmiu dni. Produktem końcowym jest zazwyczaj kiełek o długości 2–5 cm. Można kiełkować wiele różnych rodzajów nasion, nawet w domu.
Kiełki – właściwości prozdrowotne
-
Pomimo niskiej zawartości kalorii, kiełki są bogatym źródłem składników odżywczych i korzystnych związków roślinnych. Ich zawartość witamin i minerałów różni się w zależności od odmiany. Jednak ogólnie rzecz biorąc, proces kiełkowania zwiększa poziom składników odżywczych, dzięki czemu kiełki są bogate w białko, kwas foliowy, magnez, fosfor, mangan i witaminy C i K.
-
Kiełki mogą pomóc osobom z cukrzycą typu 2 lepiej kontrolować poziom cukru we krwi. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby ustalić, dlaczego tak jest i czy wyniki te dotyczą także osób bez cukrzycy.
-
Kiełki zwykle zawierają większe ilości nierozpuszczalnego błonnika, co może ułatwić trawienie i zmniejszyć prawdopodobieństwo zaparć. Kiełki mogą również zawierać niższy poziom glutenu i składników odżywczych, co dodatkowo poprawia proces trawienia.
- Kiełki mogą poprawić zdrowie serca poprzez obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi, jednocześnie podnosząc „dobry” cholesterol HDL.
Kiełki są podatne na zanieczyszczenie szkodliwymi bakteriami, takimi jak E. coli i Salmonella. Dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze i osoby o słabym układzie odpornościowym powinny rozważyć unikanie surowych kiełków.